Thursday, May 6, 2010

Anak



Gambar  Nawal Najihah 5 jam selepas dilahirkan



Amirul mukminin Ali Bin Abi Thalib SERING terlihat MENCIUM putra-putrinya, hingga salah seorang putri kecilnya yang usai dicium bertanya kepada beliau,

"Ayah, engkau mencintaiku ?"

lalu Ali bin Abi Thalib menjawab " "Ya",

dan sang putri bertanya kembali " Ayah, aku mengira bahwa tidak ada yang Engkau cintai selain Allah",

Imam Ali kemudian menunduk dipeluknya sang putri dan di cium kembali kening putrinya sambil berkata

"Wahai putriku, kecintaan (mahabbahj) adalah khusus bagi Allah, sementara kasih sayang (syafaqah) adalah berhubungan dengan anak-anak"



Imam Ja'far ash Shiddiq (cucu Rasulullah) berkata : Rasulullah SAW pernah bersabda :" Allah akan mencurahkan rahmat-Nya kepada seorang ayah yang membantu anaknya agar berperilaku baik kepadanya," Seseorang bertanya kepada beliau SAW, Bagaimana cara membantunya ?" Rasulullah menjawab, "Membantu pekerjaan yang dilaksanakanya sesuai dengan kemampuanya, tidak membebani sang anak dengan pekerjaan yang melebihi kemampuanya, tidak menindasnya, dan tidak bersikap buruk padanya "



Di sertakan dengan gambar anak gue.. hehehe :)
 
 
 
 
 

Nyenyak tidur














Moyang mentakhnik Cicitnya

Kalau ingin melihat gambar selanjut boleh layari Gambar NAWAL.



 

4 comments:

tahniah Tuan!!! Nawal tu nama lelaki....Najihah tu pompuan...anak hang ni laki ke pompuan???

pompuan la en. sham...patutnya panggil najihah..barula nmpk ayu ckt...aperla udin nih...
aper2 pon tahniah udin dan hawa...semoga Najihah menjadi anak yg solehah bila besar nti, aminn...

Congrates Din... Semoga Nawal menjadi anak yang solehah...Sampaikan peluk cium kami untuk Nawal yang comel...:)

Angah

Nawwal tu perempuan...banyak je jumpe name nawal utk perempuan...
Pape pun...Congrates.. =)
Ni personal blog Ida...
List la kat listblog Abg Udin..

http://ssahrin.blogspot.com/

There was an error in this gadget